За минулий рік ми стали свідками справжнього злету в дизайні масок. З’явилися навіть біорозкладні маски, які викинуті на землю швидко розпадаються. Нова маска, нещодавно створена японською експериментальною лабораторією, теж розпадається. В роті. Оскільки зроблена ця маска з булочки і є цілком їстівною.
Так звана Mask Pan, тобто хлібна маска, позиціюється як перша у світі захисна маска, яку можна з’їсти. Зроблена вона з популярної на сході динної булочки і оповиває свого носія смачними пахощами здобного тіста. А коли той зголодніє – маска перетворюється на підобідок. (Чи принаймні її внутрішній бік.)
До речі, динна булочка робиться насправді не з дині. Вважається, що цю назву вона отримала тому, що її скоринка з печива нагадує рельєфну шкірку дині-канталуп.
Створила ці маски компанія Goku no Kimochi разом із токійською мережею пекарень Melon de Melon. Надихнула їх на такий задум група студентів 19–20 років, яка дуже полюбляє ці булочки і не проти була б хоч цілий день дихати їх ароматом.
Їстівна маска з булочки жодним чином не перешкоджає диханню і має форму, скоріше, мисочки, оскільки всередині вона пуста.
Мережа Goku no Kimochi пояснила, що маски ці вона зробила, оскільки такий проєкт є і цікавим, і кумедним, і вартим того, щоб ним похвалитися у майбутньому. Мовляв, це – хороший спосіб створити ще один приємний спогад із друзями, коли у кожного на обличчі булочка і всім весело.
Все це не означає, що творці хлібної маски знехтували безпекою.
Mask Pan має форму захисної маски не просто так. Експериментальна лабораторія Goku no Kimochi передала її для тестування у Unitika Garmentec Research Institute, який спеціалізується на оцінці ефективності масок.
З’ясувалося, що їстівна маска з булочки є не менш ефективною, ніж звичайні захисні маски, зупиняючи розліт крапель завдяки щільним волокнам в її структурі.
За результатами тестів вона отримала ось такий сертифікат:
Коштує набір з п’яти булочок Mask Pan десь 16 доларів, що, звісно, дорожче, якщо порівняти з ціною звичайних масок. І, як попереджають виробники, черствіє вона доволі швидко, тож свій омріяний підобідок краще не відкладати надовго.