Жителі Ісландії так пишаються своєю рибою, що вони готові присвятити їй аж два Різдва на тиждень. Принаймні так стверджує чудернацька рекламна кампанія «Рибне Різдво» (Fishmas) від агенції Brandenburg. Ця маркетингова ініціатива належить організаціям Fisheries Iceland та Promote Iceland, які представляють інтереси 30 різних ісландських підприємств.
В центрі кампанії – відео, покликане прорекламувати ісландську рибу на ринках США та Великобританії. У ньому можна побачити, як ісландський «рибний Санта-Клаус» та його різдвяні ельфи-рибалки готуються до тих днів, коли кожна родина збирається за святковим столом. (Як Різдво, тільки без індички.)
Ідея рибного Різдва цілком вигадана креаторами, які вирішили, що, якщо в Німеччині та Іспанії є власні свята напоїв та наїдків (Октоберфест і Ла Томатіна), то чом би й в Ісландії не бути чомусь такому.
Окрім рекламного ролика креативна команда Brandenburg створила сайт Fishmas.com, де відвідувачі можуть знайти для себе чимало рецептів рибних страв (тому що яке ж це свято без смачної вечері для всієї родини).
Опора ісландської економіки
Креативний директор Brandenburg Храбн Гуннарссон (Hrafn Gunnarsson) пояснив, що для того, щоб позиціонувати ісландську рибу як преміум-продукт, вони вирішили зробити ставку на гумор. Звідси й виникла ідея «рясного на рибу Різдва».
«Риба – окраса ісландської кухні. Це – один із стовпів її економіки і головна стаття експорту. Тому, щоб познайомити світ з ісландською рибою, ми створили для неї окреме свято та власного речника. Але на відміну від інших свят рибне Різдво відбувається набагато частіше, тому що ми, ісландці, змалечку привчені їсти рибу щонайменше двічі на тиждень», – розповів він.
Креативна команда намагалася створити дещо цікаве та кумедне, не применшуючи переваг продукту. А розповідь про те, як рибний Санта-Клаус готується до свята, дозволила їй органічно поєднати чотири головні риси ісландської риби: високотехнологічне виробництво, давні традиції, екологічна чистота та дотримання концепції сталого розвитку.
Ролик знімали в Ісландії після карантину. Але, як пояснив Гуннарссон, їм довелося бути особливо обережними на знімальному майданчику, щоб дотримуватися соціального дистанціювання. Зокрема, вони розділили акторів та знімальну команду на декілька окремих груп.
Позачергове Різдво нещодавно відзначав і Burger King, щоб якомога скоріше розпрощатися з проблемним 2020 роком.
А ось так створювалася промокампанія українського рибного продукту від агенції GOLUBi GROUP, яка зробила своєю фокус-групою субкультуру хіпстерів.