Створено першу кулінарну книгу для тих, хто через COVID-19 не відчуває смаки або запахи

Один з найвідоміших побічних ефектів COVID-19 — це втрата відчуття смаку або запаху, яка може тривати невизначено довго. Як наслідок, дехто з тих, у кого було діагностовано коронавірус, ще якийсь час не зможуть насолоджуватися їжею, і хтозна, коли ці два чуття в них остаточно відновляться.

Тому два британських шеф-кухаря Раян Райлі та Кімберлі Дьюк створили безкоштовну кулінарну книгу, щоб ті, хто не відчуває смаки або запахи, могли знайти в їжі хоч якесь задоволення. Ця невеличка книга під назвою Taste & Flavour містить 18 рецептів, розроблених спеціально для людей, у яких рецептори смаку та запаху були уражені коронавірусом.

Створено першу кулінарну книгу для тих, хто через COVID-19 не відчуває смаки або запахи

Сумний досвід

В 2019 році Райлі та Дьюк заснували Life Kitchen, безкоштовну кулінарну школу для людей з раковими захворюваннями, які втратили здатність відчувати смаки. Оскільки цей самий симптом присутній і в численних випадках захворювання на коронавірус, вони вирішили застосувати свій досвід, створивши книгу, яка має стати в пригоді людям з лонг-ковідом.

Обоє шеф-кухарів втратили батьків через рак. Як розповів виданню Insider Раян Райлі, на прикладі власної матері він бачив, яке це болісне та гнітюче почуття, коли ти не можеш їсти. Тоді він і усвідомив, що, якщо у людини забрати одну з цих найбільших відрад в житті, якість життя значно потерпає.

Паросмія

Під час роботи над цією книгою рецептів доводилося брати до уваги, що просте підсилення смаку страв, щоб той пробився до їдця, тут не спрацює. В деяких випадках у людей з лонг-ковідом розвивається так звана паросмія. Вона є, скоріше, викривленням відчуття запаху, ніж повною його втратою. Більше того, наукові дослідження показали, що від відчуття запаху залежить 80% відчуття смаку. Тобто те, що впливає на нюх, вплине і на здатність сприймати смак.

Для деяких пацієнтів з паросмією кава «смердить, як сміттєбак», а цибуля, часник, яйця, печеня та горіхи здаються «огидними, як гниле м’ясо».

Але ж цибуля та часник є типовими інгредієнтами численних страв! З огляду на це, Райлі та Дьюк спробували замінити їх, відтворивши смак «умамі» за допомогою інших інгредієнтів із сильним запахом: пармезан, гриби чи соєвий соус. Вони також спробували компенсувати брак смаку за допомогою кольору та текстури.

Запропоновані ними страви активізують всі смаки, які здатна відчувати людина – солодкий, солоний, кислий, гіркий та умамі. А такі гострі інгредієнти як хрін та васабі відчуваються ще й обличчям та носовими пазухами.

Випробувавши майже 300 рецептів, автори книги залишили з них лише 18, які мають смакувати навіть тим, хто смаки або запахи не відчуває. Завантажити безкоштовну електронну версію цієї книги рецептів можна тут.

Втім, на смак впливає не лише нюх, а й слух.

Джерело

Теги:

Український Маркетинг Форум

ТОБІ СПОДОБАЄТЬСЯ

Марина Пухова з Havas PR Kyiv увійшла до складу глобального Impact+ комітету міжнародної мережі Havas

Havas Impact+ Committee сформований з фахівців в області корпоративно-соціальних комунікацій з понад 10 країн, включаючи США, Іспанію, Великобританію, Францію, Італію. ...

«Креативна Практика» запустила подкаст про залаштунки креативних індустрій

Онлайн-платформа для освіти та кар’єри в креативних індустріях «Креативна Практика» запустила подкаст «Креативна Практика про креативні практики». Ведучим став автор ...

House of Europe запрошує креативні стартапи взяти участь в онлайн-змаганні Creative Business Cup Ukraine 2021

Creative Business Cup Ukraine — це конкурс на участь в онлайн-змаганні креативних стартапів, де головний приз — це 1000 євро ...

У конкурсі на посаду Виконавчого директора УКФ переміг Владислав Берковський

27 квітня Наглядова Рада Українського культурного фонду провела фінальний етап конкурсу на посаду Виконавчого директора УКФ. Під час відкритих співбесід ...

Як реклама на мотузках для білизни привернула увагу до задорогої оренди житла

Лісабон, як і багато інших міст, за останні кілька років став привабливим місцем для Airbnb, які поступово витісняють жителів з ...

Сітілайт, що читає реп: alyona alyona стала «легенями» соціального проєкту про рак легені

В Україні за участі реп-співачки alyona alyona стартував проєкт «Зіркові легені», присвячений проблемі раку легені. У десятьох містах з’явилися сітілайти ...