Фразою «аж в роті тане» часто описують їжу, яка ну дуже м’яка та ніжна. Але стартап Savorease сприйняв її дещо буквальніше. Компанія, заснована доктором Ревою Бервол (Reva Barewal), стоматологом та кулінаром, створює несолодкі крекери на рослинній основі, які дійсно тануть у роті. Розраховані вони на людей, яким важко ковтати.
Кількість людей, у яких виникають труднощі при ковтанні, більші, ніж ви, певно, гадаєте. В одних лише Сполучених Штатах таких бідолах 16 мільйонів. А по всьому світі десь 590 мільйонів. Причин на те може бути чимало: інсульт, хвороби Паркінсона та Альцгеймера, аміотрофічний склероз, рак горла чи мозку і т.п.
Зазвичай таким людям радять їсти щось м’яке чи перетерте на пюре або пити білкові коктейлі. Проте більшість людей любить, щоб їжа похрумтіла на зубах. Це й намагається дати їм Savorease. І починає компанія з крекерів.
«Протеїнові коктейлі та різноманітні ласощі – морозиво, пудинги, джеми тощо – мають необхідну консистенцію. Проте всі вони солодкі, й поступово людина просто перестає відчувати цей смак. Ми ж намагаємося задовольнити потребу в чомусь несолодкому», – пояснила доктор Бервол.
Хрумтять вони так само, як звичайні, але на язиці розчиняються за лічені секунди. Відчуття такі, наче ви їсте тверду їжу, але без всіх тих складнощів, які з нею пов’язані. А харчова цінність у них не менша, ніж у протеїнового коктейлю.