• Про проєкт
  • Контакти
  • Логін
CreativityUA - Official CIAU Media
  • Ідеї
  • Інсайти
  • Ремесло
  • Бізнес
  • Люди
  • М’язи
  • Тренди
  • Натхнення
  • Більше
    • Всі новини
    • Відео
    • Спецпроєкти
      • LIONS Live
      • Креативний дайджест
      • Cannes Lions 365
      • Філософський Сад
      • Комунікації для культурних менеджерів
      • Знакові проєкти України
Немає результатів
Переглянути всі результати
Creativity Ukraine
  • Ідеї
  • Інсайти
  • Ремесло
  • Бізнес
  • Люди
  • М’язи
  • Тренди
  • Натхнення
  • Більше
    • Всі новини
    • Відео
    • Спецпроєкти
      • LIONS Live
      • Креативний дайджест
      • Cannes Lions 365
      • Філософський Сад
      • Комунікації для культурних менеджерів
      • Знакові проєкти України
Немає результатів
Переглянути всі результати
Creativity Ukraine
Головна Ідеї

Створено першу кулінарну книгу для тих, хто через COVID-19 не відчуває смаки або запахи

29 Квітня, 2021
Час прочитання: 4 хв.
A A
Створено першу кулінарну книгу для тих, хто через COVID-19 не відчуває смаки або запахи
Share on FacebookShare on Twitter

Один з найвідоміших побічних ефектів COVID-19 — це втрата відчуття смаку або запаху, яка може тривати невизначено довго. Як наслідок, дехто з тих, у кого було діагностовано коронавірус, ще якийсь час не зможуть насолоджуватися їжею, і хтозна, коли ці два чуття в них остаточно відновляться.

Тому два британських шеф-кухаря Раян Райлі та Кімберлі Дьюк створили безкоштовну кулінарну книгу, щоб ті, хто не відчуває смаки або запахи, могли знайти в їжі хоч якесь задоволення. Ця невеличка книга під назвою Taste & Flavour містить 18 рецептів, розроблених спеціально для людей, у яких рецептори смаку та запаху були уражені коронавірусом.

Сумний досвід

В 2019 році Райлі та Дьюк заснували Life Kitchen, безкоштовну кулінарну школу для людей з раковими захворюваннями, які втратили здатність відчувати смаки. Оскільки цей самий симптом присутній і в численних випадках захворювання на коронавірус, вони вирішили застосувати свій досвід, створивши книгу, яка має стати в пригоді людям з лонг-ковідом.

Обоє шеф-кухарів втратили батьків через рак. Як розповів виданню Insider Раян Райлі, на прикладі власної матері він бачив, яке це болісне та гнітюче почуття, коли ти не можеш їсти. Тоді він і усвідомив, що, якщо у людини забрати одну з цих найбільших відрад в житті, якість життя значно потерпає.

Паросмія

Під час роботи над цією книгою рецептів доводилося брати до уваги, що просте підсилення смаку страв, щоб той пробився до їдця, тут не спрацює. В деяких випадках у людей з лонг-ковідом розвивається так звана паросмія. Вона є, скоріше, викривленням відчуття запаху, ніж повною його втратою. Більше того, наукові дослідження показали, що від відчуття запаху залежить 80% відчуття смаку. Тобто те, що впливає на нюх, вплине і на здатність сприймати смак.

Для деяких пацієнтів з паросмією кава «смердить, як сміттєбак», а цибуля, часник, яйця, печеня та горіхи здаються «огидними, як гниле м’ясо».

We’ve written the world’s first FREE cookbook for people experiencing taste and smell changes as a result of long covid

Based on the some of the world first research from @smithbarryc, @abscentuk & @alteredeating and our own testing

It’s free globally at https://t.co/S9H3YyjXSP pic.twitter.com/O8CNhn8H7S

— Ryan Riley (@RyanRileyy) April 22, 2021

Але ж цибуля та часник є типовими інгредієнтами численних страв! З огляду на це, Райлі та Дьюк спробували замінити їх, відтворивши смак «умамі» за допомогою інших інгредієнтів із сильним запахом: пармезан, гриби чи соєвий соус. Вони також спробували компенсувати брак смаку за допомогою кольору та текстури.

Запропоновані ними страви активізують всі смаки, які здатна відчувати людина – солодкий, солоний, кислий, гіркий та умамі. А такі гострі інгредієнти як хрін та васабі відчуваються ще й обличчям та носовими пазухами.

Випробувавши майже 300 рецептів, автори книги залишили з них лише 18, які мають смакувати навіть тим, хто смаки або запахи не відчуває. Завантажити безкоштовну електронну версію цієї книги рецептів можна тут.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Life Kitchen (@lifekitchencookery)

Втім, на смак впливає не лише нюх, а й слух.

Джерело

Теги: діджиталкнигикоронавірускреативкулінаріяпандемія

СХОЖІ ПУБЛІКАЦІЇ

Поезія фінансової моди або мистецтво банків на “Мистецькому Арсеналі”
Бізнес та Інновації

Поезія фінансової моди або мистецтво банків на “Мистецькому Арсеналі”

6 Червня, 2025

Мистецтво – це не лише про красу, а й про зміст. А фінансова грамотність – не лише про цифри, а й про стиль життя. У травні 2025 року кампанія «Financial...

Читати даліDetails

Ти не ти, коли голодний: нова рекламна кампанія Snickers з Жозе Моурінью

Оголошено переможців Київського Міжнародного Фестивалю Реклами 2025

РЕКОМЕНДОВАНО

Відповідальність

Фонд «Підтримай Третю штурмову» та Projector запустили відкритий бриф на створення постеру для всеукраїнської кампанії

26 Червня, 2025
Бізнес та Інновації

40+ експертів, 500+ учасників і нескінченна кількість інсайтів: як пройшов MRKTNG MRTHN 2025

10 Червня, 2025

БІЛЬШЕ МАТЕРІАЛІВ

“AVANGАRDEN”: МИСТЕЦТВО, БІЗНЕС І ЖИТТЯ ПОПРИ ВИКЛИКИ ВІЙНИ
Бізнес та Інновації

“AVANGАRDEN”: МИСТЕЦТВО, БІЗНЕС І ЖИТТЯ ПОПРИ ВИКЛИКИ ВІЙНИ

3 Липня, 2025
Всеукраїнська рекламна коаліція та Сили Безпілотних Систем ЗСУ підписали Меморандум про співпрацю
Відповідальність

Всеукраїнська рекламна коаліція та Сили Безпілотних Систем ЗСУ підписали Меморандум про співпрацю

7 Липня, 2025

Про медіа

CreativityUA – ми пишемо про креатив, що трансформує бізнес, змінює людину та розвиває суспільство. Надаємо можливість брендам та особистостям ділитись досвідом та цікавою інформацією. Тримаємо в курсі важливих новин креативних індустрій і надаємо майданчик для поширення свіжих думок.

Тематичні напрями

  • Творчість і дизайн
  • Бізнес та Інновації
  • Маркетинг і Комунікації
  • Культура і Життя
  • Наука і Технології
  • Розвиток і Ефективність
  • Суспільство та Держава
  • Фестивалі та можливості
  • Відповідальність

Контакти

Відділ реклами

Імейл редакції

+380 44 221 6131

Новини Каннських Левів в Україні

Cannes LIONS 365  |  LIONS Live

Подкаст Creative Digest

Soundcloud  |  Apple Podcasts |  Google Podcasts

Ми у соцмережах

© 2021 CreativityUA | Офіційне медіа Асоціації Креативних Індустрій України | CIAU

Політика конфіденційності

З поверненням!

Увійдіть з логіном Facebook
Увійдіть з логіном Google
OR

Увійти в обліковий запис

Забули пароль?

Відновіть свій пароль

Будь ласка, введіть своє ім'я користувача або адресу електронної пошти, щоб скинути пароль.

Увійти
Немає результатів
Переглянути всі результати
  • РУБРИКИ
    • Ідеї
    • Інсайти
    • Ремесло
    • Бізнес
    • Люди
    • М’язи
    • Тренди
    • Натхнення
  • ТЕМАТИКА
    • Маркетинг і Комунікації
    • Бізнес та Інновації
    • Творчість і дизайн
    • Культура і Життя
    • Розвиток і Ефективність
    • Наука і Технології
    • Суспільство та Держава
    • Фестивалі та можливості
  • СПЕЦПРОЄКТИ
    • Cannes Lions 365
    • LIONS Live
    • Креативний дайджест
    • Філософський Сад
    • Комунікації для культурних менеджерів
    • Знакові проєкти України
  • ТИП МАТЕРІАЛУ
    • Новини
    • Добірки
    • Історії
    • Точка зору
    • Інтерв’ю
    • Аналітика
    • Відео
    • Події

© 2021 CreativityUA | Офіційне медіа Асоціації Креативних Індустрій України | CIAU

Цей вебсайт використовує файли cookie. Продовжуючи користуватися цим вебсайтом, ви даєте згоду на використання файлів cookie. Відвідайте сторінку Політика конфіденційності.