Міністерство закордонних справ України подало номінаційне досьє «Культура приготування українського борщу» для включення до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.
«Номінаційне досьє «Культура приготування українського борщу» нарешті прямує до Парижу. Це важливий процедурний крок, який є початком формального просування на міжнародному рівні неперевершеного елементу української нематеріальної культурної спадщини для його включення до Репрезентативного списку ЮНЕСКО», – зазначила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.
Борщ треба захищати
Ініціатором офіційного визнання борщу українською національною стравою виступив шеф-кухар Євген Клопотено. «Ініціатором офіційного визнання борщу українською національною стравою
виступив шеф-кухар Євген Клопотено. “Коли ви заходите в ресторан закордоном, то швидше за все в меню ви побачите “Борщ (російський суп)”. Коли я дізнався про це, зрозумів, що треба захищати борщ, бо мова не просто про їжу, а про культурну ідентифікації нації. У жовтні 2020 року завдячуючи підтримці ПрАТ «Чумак» борщ був внесений до
Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини, а 30 березня Україна подала заявку до ЮНЕСКО для визнання борщу українською стравою вже на світовому рівні», – зазначає голова ГО “Інститут культури України”, шеф-кухар Євген Клопотенко.
Українське номінаційне досьє складається з понад 700 сторінок документальних доказів того, що борщ походить з України. В досьє доведено, що борщ тісно переплетений з українською культурою в таких речах, як, наприклад, весільні та похоронні традиції, та широко споживається по всій країні.
Борщ – державна спадщина
«Український борщ – українська національна страва, якій немає конкурентів. Досить маніпулювати на ґрунті «російськості» борщу, бо правди не зміниш. Борщ – наш», – міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.
Розгляд заявки триватиме два роки. Упродовж цього часу Україна має продемонструвати, що борщ дійсно є цінністю для всієї країни. «В нас мають проводитися Фестивалі борщу, з’являтися Борщові вулиці та пам’ятники борщу. Такі свята, як День борщу та ТВ-шоу про борщ. Ми маємо показати, що борщ дійсно об’єднує Україну», – говорить Євген Клопотенко.
У списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО вже є український петриківський декоративний розпис, традиція косівської розписної кераміки та козацькі пісні Дніпропетровської області.
Інтерв’ю з креативним кухарем Євгеном Клопотенко читайте на Creativity.ua