Щоб переконати канадців дотримуватися принципів сталого розвитку в домашньому господарстві, канадське відділення IKEA випустило книгу рецептів ScrapsBook. Така кулінарна книга від IKEA є результатом співпраці десяти північноамериканських шеф-кухарів. Вона містить унікальні рецепти, які дають можливість приготувати щось нове та смачне із залишків їжі, які інакше опинилися б на смітнику. Такий кулінарний проєкт узгоджується з політикою IKEA, оскільки до 2030 року ця мережа планує перейти на циркулярну економіку і повністю припинити свій негативний вплив на клімат.
Джоанна Андрен, директорка з маркетингу IKEA Canada, зазначила: «Дослідження показали, що в Канаді майже дві третини залишків їжі, які були викинуті у сміття, насправді були ще цілком їстівними. Беручи до уваги те, скільки сміття береться з чи не найважливішої кімнати в домі, ми вирішили подати канадцям хороший приклад. Ми запропонували їм уважніше поглянути на залишки їжі, які вони збираються викинути, та дали їм новий креативний спосіб зменшити кількість побутових відходів».
До книги ScrapsBook увійшли рецепти, які належать до кулінарних традицій різних народів світу. Всі шеф-кухарі, які запропонували ці рецепти, є прихильниками екологічного кухарства. Кожен з них додав до цієї кулінарної книги по п’ять рецептів. Завантажити цю книгу можна безкоштовно на сайті кампанії. В електронному форматі кулінарна книга від IKEA є доступною для всіх, а учасники програми IKEA Family мають можливість виграти ще й надрукований примірник.
Боротьба із марнуванням харчів
Підрахунки показують, що в самій лише Канаді на смітник йде 2,2 мільйонів тонн їжі. Тому окрім проєктів, спрямованих на зменшення харчових відходів у домівках споживачів, IKEA Canada ставить за мету зробити те саме й у своїх ресторанах. Наразі цьому ритейлеру вже вдалося скоротити у себе кількість харчових відходів на 31%. Очікується, що до кінця року ця цифра сягне 50%.
Мелісса Барбоса, директорка з питань сталого розвитку IKEA Canada, пояснює: «Їжа є надто цінною. Ми переконані, що в ланцюзі живлення кожен може зробити свій внесок у боротьбу із марнуванням харчів».
Частиною проєкту ScrapsBook стане серія кулінарних передач #Scrapcooking Sundays із зірковими шеф-кухарями. Ці передачі будуть транслюватися на Instagram Live у квітні та травні.